Wat is het verschil tussen Cat 6 en Cat 7?

  • , door Jarno Heideman
  • 1 min lezen
Wat is het verschil tussen Cat 6 en Cat 7?

Tegenwoordig hebben steeds meer elektronische apparaten een verbinding met internet nodig. Daarom is het erg belangrijk om alles in huis goed aangesloten te hebben. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het verbinden van een netwerk.

De tijd dat de computer het enige apparaat was dat op een netwerk was aangesloten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig is er steeds meer apparatuur die verbonden moet worden met het internet of thuisnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een smart tv, printers, mediaspelers, NAS of Raspberry pi. Deze apparaten kunnen meestal worden verbonden met een wifi-verbinding, maar een bekabelde verbinding is vaak stabieler en sneller.

Om een netwerk thuis te bekabelen, worden UTP-kabels gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende categorieën. De categorieën beginnen bij Cat5e en lopen door tot Cat7. Hoe hoger de categorie, hoe sneller de netwerkkabel. In onderstaand overzicht zie je de verschillen:

  • Cat5e – Heeft een snelheid tot 1.000 Mbit/s, 100MHz
  • Cat6 – Heeft een snelheid tot 1.000 Mbit/s, 250MHz
  • Cat6a – Heeft een snelheid tot 10.000 Mbit/s, 500MHz
  • Cat7 – Heeft een snelheid tot 10.000 Mbit/s, 1.000MHz

Het grote verschil tussen Cat6 en Cat7 is de snelheid en frequentie. Zoals je misschien al hebt gezien heeft een Cat7 kabel een maximale snelheid van 10.000 Mbit/s en een Cat6 kabel een maximale snelheid van 1.000 Mbit/s. Ook heeft de Cat7 een hogere frequentie dan de Cat6. De frequentie geeft aan hoe vaak het signaal door de kabel kan gaan. Bij een frequentie van 1.000 MHz kan dus 10.000 Mbit/s 10.000 keer per seconde 10.000 Mbit/s worden overgedragen. Een Cat7-kabel zal dus sneller gegevens kunnen overdragen dan een Cat6-kabel.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Bekijk onze andere blogs

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.