Netwerk of UTP-kabels zijn in diverse soorten, snelheden, mantels en prijsklasses verkrijgbaar. Als u zich afvraagt welke UTP kabel u het best kunt aanschaffen, kunt het volgende aanhouden: Voor thuisgebruik voldoet een Cat6a kabel altijd. Deze ondersteunt maar liefst 10.000 mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz.
Het is begrijpelijk dat u met al deze soorten en categorieën, soms door het bomen het bos niet meer ziet. Na het lezen van dit artikel zult u meer duidelijkheid hebben over wat nu de specifieke eigenschappen van deze verschillende kabels zijn.
Om te beginnen worden kabels opgedeeld in diverse categorieën. Deze vindt u tegenwoordig van Cat5e tot en met Cat7. Hoe hoger de categorie, hoe sneller het netwerk. Een opsomming van alle categorieën ziet u hier onder. Ook wordt hier de frequentie waarop de kabel maximaal kan werken, vermeld. De frequentie of doorvoersnelheid kunt u zien als de diameter van een waterleiding. Hoe groter de diameter, des te meer water er door de buis kan. Zo werkt dat ook met UTP kabels.
Cat5e: Kan snelheden tot 1.000 mbit/s halen en heeft een bandbreedte van 100mhz.
Cat6: Kan snelheden tot 1.000 mbit/s halen en heeft een bandbreedte van 250mhz.
Cat6a: Kan snelheden tot 10.000 mbit/s halen en heeft een bandbreedte van 500mhz.
Cat7: Kan snelheden tot 10.000 mbit/s halen en heeft een bandbreedte van 600mhz.
Ook heeft u de keuze in de dikte van de kabel. Een UTP kabel heeft acht kernen in de mantel. Deze zijn vervolgens weer als 4 paren in elkaar gedraaid. De dikte van de kabel wordt aangeduid in AWG. AWG staat voor American Wire Gauge. Hoe hoger dat getal, hoe dikker de kabel is. Een kabel van 1 AWG heeft een doorsnee van ongeveer 7 cm. De meeste UTP kabels hebben een dikte van 23 of 24 AWG.
Daarnaast hebben UTP kabels ook nog diverse afschermingen. De verchillende soorten afschermingen zijn afgestemd op verschillende mogelijke situaties. Bijvoorbeeld voor wanneer een kabel onder mechanische stress komt te staan. Of als een kabel in een ruimte komt te liggen met andere hoogfrequente of krachtstroom kabels die storingen kunnen veroorzaken. De diverse afschermingen van de kabel kunt u in het onderstaande tabel zien.
Benaming
Kabel afscherming
Aderparen afscherming
U/UTP
geen
geen
U/FTP
geen
folie
F/UTP
folie
geen
S/FTP
vlechtwerk
folie
SF/UTP
folie, vlechtwerk
geen
Daaropvolgend kunt u ook een keuze maken uit een massief koperen netwerkkabel of een zogenoemde CCA kabel. CCA staat voor Copper Clad Aluminium. Dit betekent dat de kabel een aluminium kern heeft. Op het oog is het moeilijk te zien wat een CCA kabel is.
Het voordeel van een CCA kabel is dat ze in de aanschafprijs vele male goedkoper zijn dan een massief koperen kabel. Wel hebben enkelen nadelen zoals:
De flexibiliteit neemt in de loop van de tijd af.
De kans op breuken is veel groter
Weerstand is hoger als je hem gebruikt als stroomtoevoer bij bijvoorbeeld PoE.