Welke netwerkkabel heb ik nodig?

  • , door
  • 4 min lezen
miniature-technicians-connecting-network-cable

Wil je gebruik maken van internet door middel van een vaste kabel? Dan maak je gebruik van netwerkkabels. Netwerkkabel.eu legt je de verschillen in netwerkkabels uit aan de hand van verschillende snelheden en bandbreedtes.

Welke netwerkkabel heb ik nodig?

Een ander woord voor een UTP-kabel is een netwerkkabel. Wil je gebruik maken van internet door middel van een vaste kabel? Dan maak je gebruik van netwerkkabels. Netwerkkabel.eu legt je de verschillen in netwerkkabels uit aan de hand van verschillende snelheden en bandbreedtes.

 

Overzicht verschillen netwerkkabels

 

Type kabel Snelheid Bandbreedte
Cat5e 1 gigabit 100 mHz
Cat6 1 gigabit 250 mHz
Cat6a 10 gigabit 500 mHz
Cat7 10 gigabit 1500 mHz
Cat8 40 gigabit 2000 mHz

 

Benaming Kabel- afscherming Aderparen-afscherming
U/UTP geen geen
U/FTP geen folie
F/UTP folie geen
S/FTP vlechtwerk folie
SF/UTP folie, vlechtwerk geen

 

Daaropvolgend kunt u ook een keuze maken uit een massief koperen netwerkkabel of een zogenoemde CCA-kabel. CCA staat voor Copper Clad Aluminium. Dit betekent dat de kabel een aluminium kern heeft. Op het oog is het moeilijk te zien wat een CCA-kabel is.

Het voordeel van een CCA-kabel is dat ze in de aanschafprijs vele male goedkoper zijn dan een stugge koperen kabel. Wel hebben ze enkelen nadelen, zoals:

  • De flexibiliteit neemt in de loop van de tijd af.
  • De kans op breuken is veel groter.
  • Weerstand is hoger als je hem gebruikt als stroomtoevoer (bijvoorbeeld PoE).

Internetsnelheid

De Cat5e en Cat6 netwerkkabels zorgen voor een maximale internetsnelheid van 1 gigabit. Cat7 netwerkkabels zijn een stuk sneller en hebben een maximale snelheid tot 10 gigabit. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomst, deze netwerkkabels zijn erg geschikt voor hogere snelheden en glasvezel.

 

Bandbreedte

De bandbreedte is de maximale snelheid van gegevensoverdracht die per tijdseenheid via een kanaal kan worden verzonden. Dit wordt meestal uitgedrukt in Hertz of bits per seconde.

De Cat5e heeft een bandbreedte van 100 megahertz, de Cat6 een bandbreedte van 250 megahertz, de Cat6a een bandbreedte van 500 megahertz en de Cat 7 heeft een bandbreedte van minimaal 600 megahertz, die kan oplopen tot maar liefst 1500 megahertz. Hoe hoger de bandbreedte is, hoe meer toepassingen of computers een optimaler resultaat zullen hebben. Voor het afspelen van goede kwaliteit audio raden wij een Cat7 kabel aan.

Soepel of stug?

Goed, je weet nu welke categorie je wilt, en in hoeverre je kabel afgeschermd moet zijn. Dan rest voor velen nog de vraag: heb ik een soepele kabel nodig of een stugge? Wat is het verschil?

Stug
Stugge kabels worden ook wel installatiekabels genoemd. Deze gebruik je wanneer je een vaste/permanente kabel moet aansluiten; bijvoorbeeld op een wandcontactdoos of patchpaneel. Dit kan dan ook alléén met een stugge kabel.

Let wel op: 
- Stugge kabels zijn minder buigbaar en kunnen niet in haakse hoeken geknikt worden
- Op stugge kabels kunnen connectoren gemonteerd worden, maar dit dienen dan wel connectoren te zijn die geschikt zijn voor stugge kabels 

Soepel
Het voordeel van een soepele kabels is de flexibiliteit: anders dan een stugge kabel, kan je deze in alle mogelijke bochten buigen. Echter, een soepele kabel is niet geschikt om te monteren op LSA-stroken. Soepele kabels zijn namelijk bedoeld om aan beide uiteinden van de kabel connectoren te bevestigen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook speciale keystones die je op soepele kabels kunt monteren, maar hier dien je wel op te letten; over het algemeen zijn de meeste keystones namelijk uitsluitend bedoeld voor stugge kabels.

Let dus op: 
- Soepele kabels kunnen niet afgemonteerd worden op LSA-stroken (deze zitten op wandcontactdozen en patchpanels)
- Soepele kabels kan je niet altijd op keystones afmonteren; hier heb je speciale keystones voor nodig die hiervoor geschikt zijn.

Een keuze kunnen maken? Ga snel nar onze webshop voor al onze kabels op rol!



Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Bekijk onze andere blogs

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.