Wat is het verschil tussen Cat 5 en Cat 5e?

  • , door
  • 3 min lezen
wat-is-het-verschil-tussen-cat-5-en-cat-5e

Netwerkkabels, ook wel internet- of UTP-kabels genoemd, zijn kabels met acht verschillende aders. Over het algemeen worden deze kabels gebruikt voor data-communicatie. Als je laptop of PC internet verkrijgt via een snoer, dan is dit waarschijnlijk een netwerkkabel.

Producten die horen bij dit artikel:

[button]Cat5e kabel[/button][button]Cat6 kabel[/button]

Netwerkkabels, ook wel internet- of UTP-kabels genoemd, zijn kabels met acht verschillende aders. Over het algemeen worden deze kabels gebruikt voor data-communicatie. Als je laptop of PC internet verkrijgt via een snoer, dan is dit waarschijnlijk een netwerkkabel.

Om het verschil tussen een Cat5 en Cat5e kabel te begrijpen, is het nodig om enige kennis van dataoverdracht te hebben. De twee belangrijkste variabelen die de snelheid van dataoverdracht beïnvloeden, zijn: 1) doorvoersnelheid, gemeten in Megabits per seconde (Mbit/s), 2) bandbreedte, gemeten in Megahertz (MHz). 

Zolang het aantal megahertz (ook wel aangeduid als frequentie) van beide kabels gelijk is, zal de doorvoersnelheid in Mbit/s aanduiden welke kabel sneller is. Waarbij geldt: hoe meer Mbit/s, hoe sneller de kabel is.

Het verschil tussen de Cat5 en Cat5e kabels is dat de Cat5e een aanzienlijk hogere doorvoersnelheid heeft, namelijk 1.000 Mbit/s. Ook wel 1 Gbit/s genoemd. Dit is 10 keer sneller dan de doorvoersnelheid van de Cat5 kabel met 100 Mbit/s, of 0,1 Gbit/s. Beide kabels hebben dezelfde bandbreedte van 100 MHz.

Met de al maar toenemende behoefte aan meer en snellere dataverwerking, is tegenwoordig een snelheid van 1 Gbit/s de minimale vereiste voor storingsvrij dataverkeer. Vandaar dat de Cat5e kabel tegenwoordig wordt gezien als de minimaal benodigde kabel voor een goed functionerend netwerk. Daarom verkopen wij tegenwoordig alleen nog maar de Cat5e kabel. 

[button]Koop Cat5e kabel[/button]

Moet ik een Cat5 of Cat5e kabel nemen?

Als je twijfelt tussen een Cat5 of Cat5e kabel, adviseren we je om voor de Cat5e kabel te gaan. Deze kabel biedt op dit moment de minimaal noodzakelijke doorvoersnelheid voor een (thuis)netwerk. Een andere reden hiervoor is dat Cat5e kabels ook "backwards compatible" zijn. Dit wil zeggen dat je een netwerk dat bekabeld is met Cat5, altijd kunt upgraden met Cat5e. Alle systemen die met een Cat5 kabel werken, werken dus ook met een Cat5e kabel.

Overigens is de nieuwe standaard voor netwerken de Cat6 kabel. Deze kabel biedt 10x meer snelheid en meer bandbreedte dan de Cat5e kabel.

[button]Koop Cat6 kabel[/button]

Een korte geschiedenis van de Cat5 kabel

Sinds 1985 zijn en negen verschillende soorten netwerkkabels op de markt gekomen. Dit begon bij Cat 1 en is uiteindelijk zelfs doorgegaan tot Cat8. Dat houdt in dat Cat1 niet alleen de oudste, maar ook minst ontwikkelde netwerkkabel is.

De Cat5 kabel werd in 1991 geïntroduceerd als opvolger van de Cat3 kabel. De Cat5e kabel kwam als upgrade van de Cat5 kabel in 2001 op de markt.

Mettertijd verschenen er nieuwe versies die technisch beter waren en betere voorzieningen hadden dan hun voorgangers. Het grootste verschil is dat Cat1-kabels enkel 2 Mbit / s kan zenden, waar de nieuwste categorie kabel, de Cat8, een capaciteit van 40.000 Mbit/s heeft. Dat is een toename van 20.000 keer!

 

Hoe sluit je een cat 5 of cat 5e kabel aan?

Een Cat5/Cat5e kabel kun je eenvoudig zelf aansluiten op een zogenoemde RJ-45 connector. Dit is een plastic stekkertje waar je de aders in drukt en vervolgens met een speciale krimptang de aders in vastklemt. Het is erg belangrijk dat je de aderen in de juiste volgorde leg. Deze volgorde is als volgt:

Wit/oranje – oranje –wit/groen – blauw – wit/blauw – groen – wit/bruin – bruin

Dit is alleen relevant als je een kabel koopt zonder connector. De meeste particulieren kopen een kabel mét connector. Daarom hebben wij een ruim assortiment Cat5e kabels met connectoren. Dit maakt het aansluiten van een kabel een stuk makkelijker.

Ook interessant om te lezen

Wat is een utp kabel

Verschil cat5e en cat6

Verschil cat6, cat6e en cat7

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Bekijk onze andere blogs

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.