Wat is een UTP-kabel?

  • , door
  • 4 min lezen
utp kabel

Internet neemt een steeds belangrijker deel in van ons leven; steeds meer dingen worden online gedaan. Voor een stabiel (thuis-)netwerk wordt daarom geadviseerd om apparaten aan te sluiten met een UTP-kabel. Maar wat is dit nou precies? Lees het hieronder!

Producten die horen bij dit artikel:

[button]UTP Kabels[/button]

Internet neemt een steeds belangrijker deel in van ons leven; steeds meer dingen worden online gedaan. Bekijk thuis maar eens hoeveel apparaten er op het internet zijn aangesloten. Waarschijnlijk is dat al veel meer dan alleen je computer. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld ook internet voor apparaten als de printer, hun media-box, de tv, de tv-ontvanger en misschien zelfs wel een NAS.

Al deze apparaten hebben internet nodig. Voor een stabiel (thuis-)netwerk wordt daarom geadviseerd om apparaten aan te sluiten met een UTP-kabel. Een UTP-kabel is een netwerkkabel, en is ontwikkeld voor dataoverdracht en telefonie. Het verbindt dus apparaten met elkaar of met het internet. 

Waar staat UTP voor?

De afkorting UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, oftewel, letterlijk vertaald "on-afgeschermd gedraaid paar". Laten we dat even verduidelijken: in de mantel van een UTP-kabel zitten acht onbeschermde (unshielded) aparte aderen. Hiervan zijn vier paren (pair) in elkaar gedraaid (twisted). Een UTP kabel is dus niet afgeschermd, omdat dit soms wel handig is bestaan er ook afgeschermde kabels zoals FTP Kabels. Lees wat een ftp kabel is.  

voorbeeld utp kabel

Wat is de functie van de UTP-aders?

De functie van UTP-aders is om het signaal door te geven. Deze aders worden in paartjes gedraaid om storingen in het signaal te voorkomen. Er zijn acht aders die in vier paartjes zijn gedraaid. 

Welke categorieën UTP-kabels zijn er?

UTP-kabels komen in diverse categorieën en uitvoeringen voor. Deze categorieën worden aangeduid met de afkorting "cat". Je hebt bijvoorbeeld de Cat5 (categorie 5), maar ook de Cat8. Binnen deze categorieën bestaan er ook nog verschillende soorten UTP-kabels, bijvoorbeeld de UTP Cat5 en UTP Cat5e. Het grote verschil binnen deze categorieën is de verschillende bandbreedtes die deze kabels aankunnen. Hieronder zie je een overzicht van de diverse kabels en de bijbehorende snelheden:

  • UTP Cat5, deze heeft een overdrachtssnelheid van 100mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz
  • UTP Cat5e, deze heeft een overdrachtssnelheid van 1.000mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz
  • UTP Cat6, deze heeft een overdrachtssnelheid van 1.000mbit/s en een bandbreedte van 250Mhz
  • UTP Cat6a, deze heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 500Mhz
  • UTP Cat7, deze heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 1.000Mhz
  • UTP Cat7a, deze heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 1.200Mhz
  • UTP Cat8, deze heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 2.000Mhz

Zoals je ziet, hoe hoger de categorie van de UTP-kabel, hoe hoger de snelheid van de kabel. Echter, een hogere categorie is niet altijd beter. Dit komt doordat een netwerk uit meerdere onderdelen bestaat. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat niet alle netwerkapparatuur zoveel data kan verwerken. Als de router maar 100mbit/s kan verwerken en deze aangesloten wordt op een UTP Cat6-kabel, dan zal de maximale snelheid alsnog maar 100mbit/s zijn. 

Bescherming van UTP-kabels

Officieel heeft de UTP-kabel geen bescherming. De U van UTP staat immers voor Unshielded. Maar omdat in de praktijk het woord "UTP-kabel" gelijk staat aan een netwerkkabel, vallen alle kabels die wél afgeschermd zijn ("Shielded", zie hieronder) technisch gezien ook onder de term "UTP-kabel". Echter, om verwarring te voorkomen, is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de wel- en niet-afgeschermde netwerkkabels. Hieronder vindt u een duidelijk overzicht van de verschillende (deels) beschermde UTP-kabels, en wat hun afkortingen precies inhouden.

Oude naam Nieuwe naam Kabel afscherming Aderparen afscherming
UTP U/UTP geen geen
STP U/FTP geen folie
FTP F/UTP folie geen
S-STP S/FTP vlechtwerk folie
S-FTP SF/UTP folie, vlechtwerk geen

Dikte van de UTP-Kabel

De dikte van de aders van een UTP-kabel worden aangeduid in AWG. AWG staat voor "American Wire Gauge". Bij UTP-kabels zie je vaak dat deze waarde 23AWG of 24AWG is. De regel die voor AWG geldt is: hoe lager het getal, hoe dikker de kabel. Dit valt te verklaren door de manier waarop de kabel gemaakt wordt. Het correspondeert namelijk met hoe vaak de kabel door een mal heen getrokken is. Hoe vaker dat gebeurt, hoe dunner deze zal zijn.

Wat is een UTP-aansluiting?

Op het uiteinde van een UTP-kabel kan een connector geplaatst worden om de kabel aan te sluiten. Dit wordt ook wel een RJ45-aansluiting genoemd. Voor veel mensen staat deze aansluiting ook wel bekend als "internet-stekkertjes". 

De UTP-kabel bestaat dus in verschillende beschermde en onbeschermde varianten. Daarnaast zijn er verschillende categorieën UTP-kabels die elk een maximale snelheid en bandbreedte hebben. Welke UTP-kabel het meest geschikt is voor u, hangt af van de toepassingen waarvoor je het gaat gebruiken en het aantal apparaten dat u erop aansluit. Bekijk hier ons ruime aanbod UTP-Kabels.

Leer meer over de verschillende categorieën UTP-kabel en wanneer ze door ons worden aangeraden:

Vind de beste kabel voor jouw netwerk:

[button]Shop UTP Kabels in onze webshop[/button]

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Bekijk onze andere blogs

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.