Onze website is vernieuwd! Heeft u hulp nodig neem dan contact met ons op: 085 - 488 59 10

Wat is een Cat-kabel en welke varianten zijn er?

  • , door
  • 3 min lezen
cat.kabels

Lees je ‘Cat’ op een kabel, dan wordt daar ‘Category’ (categorie) mee bedoeld. Het getal achter de ‘Cat’ geeft de kwaliteit van de kabel aan, op punten als snelheid, bandbreedte, signaalverlies en afscherming.

Lees je ‘Cat’ op een kabel, dan wordt daar ‘Category’ (categorie) mee bedoeld. In het geval van netwerkkabels zijn dit categorieën van prestaties. Het getal achter de ‘Cat’ geeft de kwaliteit van de kabel aan, op punten als snelheid, bandbreedte, signaalverlies en afscherming.

TIP: Koop in onze webshop de juiste netwerkkabel!

Hieronder beschrijven we de belangrijkste categorie kabels van oud naar nieuw. 

Cat.1 en 2 kabels

Categorie (Cat.) 1 kabels zijn de netwerkkabels waarmee telecommunicatie begon (klasse A). Een enkel getwist paar koperdraden, geschikt voor het telefoonnetwerk. In het Engels ‘POTS’ genoemd, Plain Old Telephone Systems. Vroeger zat dit in de muur van elk huis en kantoor. De snelheid is maximaal 1 Mbps (bandbreedte 0,4Mhz) en kan daarmee geen data versturen.

Cat. 2 kabels (klasse B) hebben 4 paar getwiste dragen. De snelheid steeg naar maar liefst 4Mbps (bandbreedte 4Mhz). Dat was genoeg voor bijvoorbeeld een fax.

Cat.3 kabels

Een cat. 3 kabel heeft als maximale snelheid 10Mbps, met een bandbreedte van 16Mhz (klasse C). Deze kabel staat ook wel bekend als ‘station wire’. Bedoeld om vanuit 1 zender meerdere kamers te bereiken. Handig voor bijvoorbeeld een school, of een brandweerkazerne. De Cat3 kabel werd in het begin van de jaren ‘90 gebruikt als netwerkkabel. De Cat3 kabel heeft nog steeds een TIA-568-C certificaat, want Cat3 kabel wordt nog gebruikt als standaard telefoondraad. Voor moderne computernetwerken is deze categorie kabel te traag.

Cat.4 kabels

De cat.4 kabel heeft ten opzichte van Cat.3 kabels weer meer snelheid, wel 16Mbps (bij 20Mhz). Ook werd met cat4 de snelheid gegarandeerd tot een maximale lengte, namelijk tot 100 meter. Het werd vroeger gebruikt in netwerken zoals de Token Ring (geïntroduceerd door IBM in 1984, wat later de IEEE 802.5 standaard werd voor ethernet) en de eerste 10Base-T netwerken. Cat.4 wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.

Cat.5 en Cat.5e kabels

Categorie 5 kabels zijn sinds 2001 de meest gebruikte ethernet kabel.Vanaf hier wordt het interessant. Als je er eentje hebt liggen, is het hoogstwaarschijnlijk een Cat. 5. Daarnaast is er ook de Cat5 E (enhanced) kabel (klasse D). Die is beter beschermd tegen overspraak en instraling. Beide hebben ze 100Mhz bandbreedte, maar Cat5e heeft een 10x hogere snelheid (1Gbps vs. 100Mbps). Daarom wordt Cat5e meestal gebruikt in grote systemen 100Base-TX (Fast Ethernet), and 1000Base-T (Gigabit Ethernet). Cat.5 is voor normale netwerk-snelheden nog steeds een goede kabel. Check alle Cat.5e netwerkkabels hier.

Cat.6 en Cat. 6a kabels

Categorie 6 (Cat6) is de snelle en stabiele netwerkkabel voor Gigabit netwerken. De kabel is backwards compatible met Cat3, Cat5 en Cat5e kabels in een netwerk. Cat6 (klasse E) heeft een veel hogere specificatie dan Cat5 (klasse D). Houd je de Cat6 kabel onder de 37 meter (121 voet) dan krijg je 10Gbps snelheid bij 250Mhz bandbreedte. Is de kabel langer dan heb je alsnog 1 Gbps. Daarnaast is hij veel beter beschermd tegen storing en instraling, waardoor de data-overdracht heel stabiel is.

Cat6a is nog een beetje sneller (klasse E-A), met de A van ‘augmented’. Wat zoveel betekent als een verdubbeling van de bandbreedte, tot wel 500Mhz. Zelfs de meest veeleisende toepassingen hebben voldoende snelheid met een Cat6a kabel.

Kies de juiste Cat.6 kabel hier. Of bekijk het Cat.6a overzicht hier.

Cat.7 kabels

Een cat 7 netwerkkabel is een beetje een vreemd eend in de bijt. Het was speciaal ontworpen voor de allersnelste verbinding met het internet. Namelijk 10 Gigabit bij 600Mhz (klasse F genoemd). Maar dan alleen met specifieke connectors. En dat maakt het bijna onbruikbaar. Want Cat6A werd zo’n beetje gelijktijdig ontworpen en die haalt 10 Gigabit bij 500Mhz, maar dan met normale connectors. Veel makkelijker in gebruik dus. De Cat7 netwerkkabel kan voor sommige netwerken net dat beetje verschil maken (als je dus die speciale connector hebt op je devices én kabel). Maar 99% v/d snelheid haal je al met Cat6A, dus waarom zou je moeilijk doen. 

Dit zijn de verschillende categorieën netwerkkabels en hun belangrijkste eigenschappen. Binnen elke categorie zijn er weer verschillende varianten met bijvoorbeeld meer of minder bescherming. Kortom er is best veel te kiezen. Weet je wat je wilt? Koop jouw kabel in onze webshop!

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Bekijk onze andere blogs

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.