Netwerkkabels zijn er in allerlei soorten en maten. Zo’n groot aanbod is natuurlijk fijn, maar hoe weet je nou welke je nodig hebt? Er zijn meerdere manieren om de perfecte kabel te vinden, want er zijn veel factoren die meespelen. Een voorbeeld om de juiste keuze te maken, is door te kijken naar de bandbreedte van de netwerkkabel, oftewel: het aantal Mhz.
Netwerkkabels zijn er in allerlei soorten en maten. Zo’n groot aanbod is natuurlijk fijn, maar hoe weet je nou welke je nodig hebt? De bandbreedte is een factor die veel mensen in acht nemen bij het kiezen van de perfecte netwerkkabel. Maar wat is een bandbreedte nou precies? En wat houdt "Mhz" in?
Megahertz: de bandbreedte van je netwerkkabel
Lekker Netflixen, een thuisnetwerk aanleggen voor supersnelle WiFi of eindeloos gamen: er zijn genoeg redenen om te investeren in goede netwerkkabels. Die netwerkkabels - ook wel UTP-kabels genoemd - zijn er niet alleen in verschillende categorieën, maar kennen ook verschil in onder meer doorvoersnelheid en de zogenoemde bandbreedte.
Voor een netwerkkabel zijn er namelijk twee belangrijke aspecten die met name de snelheid van het dataverkeer bepalen: het aantal megabits per seconde en de hoeveelheid Megahertz. Want dat is waar ‘Mhz’ voor staat: Megahertz, in de volksmond ook wel bandbreedte genoemd. Deze Megahertz heeft invloed op de snelheid van de dataverwerking, dus veel mensen kijken ook hier naar bij het aanschaffen van hun kabel. Want laten we eerlijk zijn: hoe sneller je internet, hoe beter.
Hoe hoger het aantal Mhz, hoe sneller de dataverwerking
Maar wat zegt zo’n bandbreedte bij een netwerkkabel nou eigenlijk precies? Zoals eerder verteld, heeft de bandbreedte invloed op de snelheid van het dataverkeer; het vertelt je namelijk hoeveel data de netwerkkabel maximaal binnen een bepaalde tijd (het aantal megabits per seconde) kan verwerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met een rietje: hoe breder het rietje, hoe meer je in één keer kunt drinken. Dus hoe hoger het aantal Megahertz, hoe meer data de kabel in één keer kan verwerken.
Verschil in Megahertz tussen de verschillende netwerkkabels
Om je een beeld te geven van het verschil in megahertz tussen de verschillende veelgebruikte netwerkkabels, hebben we ze hieronder voor je op een rij gezet:
- UTP Cat5 heeft een bandbreedte van 100Mhz en verwerkt 100mbit/s
- UTP Cat5e heeft eveneens een bandbreedte van 100Mhz, maar verwerkt 1.000mbit/s
- UTP Cat6 heeft een bandbreedte van 250Mhz, en verwerkt evenals de Cat5e 1.000mbits/s
- UTP Cat6a en Cat7 hebben alle drie dezelfde overdrachtssnelheid, namelijk 10.000mbit/s. Echter, ze hebben onderling een verschil in bandbreedte.
- Cat6a heeft een bandbreedte van 500Mhz
- Cat7 heeft een bandbreedte van 1.000Mhz
Wat opvalt, is dat de nieuwere kabels steeds betere bandbreedtes hebben; de dataverwerking is hetzelfde als die van Cat6a en Cat7, namelijk 10.000mbit/s, maar de het aantal Mhz is daarentegen een stuk hoger!
- UTP Cat7a heeft een bandbreedte van 1.200Mhz en verwerkt 10.000mbit/s
- UTP Cat8 heeft een bandbreedte van 2.000Mhz en verwerkt 40.000mbit/s
Deze kabels zijn zo snel, dat ze eigenlijk alleen nut hebben in datacenters. Voor thuis of op kantoor zijn ze gewoonweg te snel.